Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Koniec jednej éry

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Posledných deväť rokov sa v Českej republike stalo érou Zemana a Babiša. Obaja sa dostali k moci v roku 2013 – a na konci tohto pridlhého tunela už vidieť svetlo. Éra sa blíži ku koncu. Zmenila Česko?

Český týždeň Tomáša Němečka: Koniec jednej éry

miloš Zeman podľa ústavy nemôže kandidovať na prezidenta tretíkrát. Koniec koncov: vo veku 77 rokov s krehkým zdravím a rekordne nízkou popularitou by už ani zvolený nebol. Od jesene je iba tieňom seba samého. Nová vláda Petra Fialu ho odsunula na vedľajšiu koľaj, ale teraz mu dá šancu dôstojne sa rozlúčiť s európskymi štátnikmi počas českého predsedníctva EÚ. Niektorých komentátorov zachvátil nostalgický pocit, že takých výrazných prezidentov ako Havel, Klaus a Zeman už mať nebudeme... Tento sentiment je falošný. Všetci traja patrili k veľkým postavám moderných českých dejín, no Zemanovo prezidentovanie bolo odpudzujúce a nízke. Bude trvať dlho, kým sa funkcia očistí od nánosov hrubosti.

Andrej Babiš by sa veľmi rád stal štvrtým porevolučným mužom na Hrade. Ale hoci sú januárové prezidentské voľby ešte ďaleko a silu Babišovej marketingovej a mediálnej mašinérie nie je dobré podceňovať, neverím, že bude zvolený. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite