Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Čo je to more?

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Slávny northumbrijský diakon Alkuín, učiteľ Karola Veľkého a jeho detí, raz napísal dialóg medzi ním a Karolovým synom Pipinom (Karlomanom). Je to séria žiakových otázok a úderných odpovedí učiteľa, ktoré majú zvláštnu dynamiku.

.otázniky Antona Vydru: Čo je to more?

„čo je to more?“ pýta sa Pipin svojho učiteľa hneď po tom, ako hľadal odpovede na to, čo sú to Mesiac, Slnko a hviezdy. Alkuínove odpovede nie sú nijaké prísne stredoveké definície, nijaké školometské poučky, ale skôr poeticky ladené odpovede niekoho, kto sa snaží narýchlo zodpovedať položené otázky a premýšľa pritom o ich zmysle.

Na Pipinovu otázku teda Alkuín odpovedá takto: „More – to je cesta odvážnych, koniec pevniny, medzník krajov, domov riek, zdroj dažďa, útočisko v nebezpečenstve, dar pokoja.“ Všetko toto preňho more znamená, lebo všetko toto dáva moru zmysel v ľudskej skúsenosti s ním. Opakujem, nie je to nijaká exaktná vedecká definícia, a predsa je to odpoveď učiteľa žiakovi. Niežeby takmer dospelý Pipin nevedel, čo je more a ktoré už azda aj videl na vlastné oči, ale jeho otázka smeruje k zmyslu mora. K zmyslu ho navádzajú aj Alkuínove odpovede.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite