Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši prezidentskí kandidáti

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

O pol roka budú v Českej republike prezidentské voľby a štyria kandidáti už sú pripravení: miliardár, generál, odborár a ako čierny kôň ekonómka. Len na piate meno sa ešte stále len čaká.

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši prezidentskí kandidáti

podľa prieskumu agentúry Median z prelomu mája a júna vedie s náskokom dvojica Andrej Babiš a Petr Pavel. Babišova podpora zodpovedá sile jeho hnutia ANO: 28 percent preferencií s potenciálom až 35 percent (keď sa k rozhodnutým pripočítajú aj zvažujúci). V druhom kole by sa však proti nemu mohol spojiť zvyšok sveta. 

Okrem toho Mestský súd v Prahe nariadil konanie o jeho obžalobe z dotačného podvodu od 12. septembra do polovice októbra, takže médiá sa na jeseň zaplnia kriminálnou kauzou. Bývalého premiéra má súdiť rešpektovaný a nebojácny Jan Šott (.týždeň č. 14/2022). Aj preto Babiš zmenil svoj plán: oficiálnu kandidatúru oznámi až na poslednú chvíľu a nebude zbierať podpisy občanov – nechá sa nominovať svojím klubom.

„Priplávala čierna labuť: vojna o Ukrajinu. Generál teraz predvádza svoju najsilnejšiu kompetenciu, je živým dôkazom toho, že NATO sme aj my.“

Bývalý náčelník generálneho štábu a predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel má preferencie 19,5 percenta, ale uvažuje o ňom takmer 30 percent. Vlani v lete som písal, že generál je prozápadný, má príjemné vystupovanie a udržiava si kondíciu bývalého prieskumníka, má schopnosť potlačiť svoje ego a ctiť si svoju úlohu... Takže jedného voliča by mal, a to mňa (.týždeň č. 32/2021). Odhadoval som, že ak ho neprijme za svojho kandidáta silná strana a ak bude kandidovať sám Babiš, patom ho mediálna mašinéria ANO prevalcuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite