Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Dvakrát z Česka – primas a filharmónia

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tieto dve správy nespojuje nič, len rovnaký čas: Vatikán našiel novú hlavu českej cirkvi, z Olomouca do Prahy sa presunie Jan Graubner. A porota vybrala pre Prahu novú budovu filharmónie. Potešilo ma oboje.

Český týždeň Tomáša Němečka: Dvakrát z Česka – primas a filharmónia

nad novým pražským arcibiskupom prevládajú medzi komentátormi rozpaky, a to je ešte mierne povedané. Jan Graubner bude mať v lete 74 rokov, takže podľa kanonického práva na budúci rok podá rezignáciu (hoci sa očakáva, že bude zopár rokov presluhovať, tak ako jeho predchodcovia Vlk a Duka). Metropolitom moravským sa stal v septembri 1992 za federácie, ešte v plnej sile, v Prahe už teraz bude len „zimným kráľom“. Vatikánu sa ani za štyri roky od rezignácie kardinála Duku nepodarilo nájsť mladšieho nástupcu. Populárny plzenský biskup Tomáš Holub sa zdal vo veku 54 rokov príliš mladý, ďalší kandidát vraj odmietol zo zdravotných dôvodov... Medzi laikmi sa šírili zvesti, že sa Vatikán odhodlá na česko-slovenské riešenie a povolá do Česka Róberta Bezáka. A namiesto toho iba starý známy Graubner?

No doterajší olomoucký arcibiskup má – aspoň pre mňa – jednu cnosť: je upokojujúco normálny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite