Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Guvernér, ktorý desí

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Keď prezident Zeman v stredu 11. mája vybral nového guvernéra českej centrálnej banky, trhy to tak prestrašilo, že koruna prudko oslabila a banka musela intervenovať. Je to zlý vtip a nočná mora v jednom.

Český týždeň Tomáša Němečka: Guvernér, ktorý desí

v hre boli traja kandidáti. Dvaja doterajší viceguvernéri, Marek Mora a Tomáš Nidetzký (prvý s veľkou medzinárodnou skúsenosťou z Európy, druhý roky šéfoval veľkým poisťovniam), k nim ako čierny kôň Vladimír Dlouhý, niekdajší federálny minister hospodárstva a veterán ponovembrovej ekonomiky. Z týchto troch si Zeman vybral štvrtého - najmladšieho člena bankovej rady Aleša Michla, 44-ročného bývalého novinára a investora. Michl do ČNB nikdy príliš nezapadol. A nie je to lichôtka. Ako ukázal pád koruny, nemá ani vážnosť, ani dôveru.

Michl sa dostal na vrchol vďaka prichýleniu k vtedajšiemu premiérovi Babišovi: robil mu nahrávača v propagačných videách. Pred minuloročnými voľbami uverejnil – ako člen bankovej rady –  v Babišovej MF Dnes, kam pravidelne píše, článok na Babišovu podporu: za infláciu vláda „fakt nemôže“ a čoskoro dobre bude (bohužiaľ nie je). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite