Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Slobodní a fanatici

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Voltaire mal vraj takýto sen: Stretol sa s Ježišom Kristom, ktorému začal vyčítať jeho sfanatizovaných prívržencov, ktorí neváhajú v jeho mene zabíjať, ubližovať, vyvyšovať sa nad iných a vymýšľať najrozličnejšie pravidlá, ktorými sa majú všetci ostatní riadiť.

.otázniky Antona Vydru: Slobodní a fanatici

ako tak naštvaného Voltaira Ježiš počúval, zakaždým mu kontroval. Zabíjali? No ja som nič také nekázal. Že sú verní len tí, ktorí navštevujú tieto a nie iné chrámy? Ale ja som nijaký chrám nepostavil. Že treba chodiť na púte? No prečo by malo byť nejaké miesto významnejšie než iné miesta? Že sa treba modliť po latinsky alebo po grécky? Ale ja som ani jedným z týchto jazykov nehovoril.

Voltaire počúval odpoveď za odpoveďou a nakoniec dodá čosi takéto: že aj on je takým nekresťanom ako tento Kristus. A bol ochotný krátko pred svojou smrťou zmieriť sa s ním.

Každý, kto trochu pozná dejiny západného myslenia, vie, že Voltaire je predstaviteľom toho najprudšieho voľnomyšlienkárstva, ktorému sa protivil akýkoľvek fanatizmus a nesloboda. Tak ako búšil do vtedajšej cirkvi, jej hodnostárov, pokrytectva a poverčivosti, takisto nenechal nitku suchú ani na militantných ateistoch, ktorí v rovnako intenzívnom fanatizme upierali slobodu veriacim.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite