Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: mRNA na zapitie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Spoločnosť BioNTech sa do povedomia dostala vďaka svojej mRNA vakcíne proti covid-19, ktorú uviedla v spolupráci s biotechnologickým a farmaceutickým gigantom – spoločnosťou Pfizer. No pre BioNTech je vakcína proti covid-19 len začiatkom a svoje portfólio chce posunúť oveľa ďalej.

Deep biotech Mira Gašpárka: mRNA na zapitie

pri ochoreniach, kde mnohé lieky zlyhali, sa mRNA terapeutiká javia ako prijateľná a efektívna možnosť liečby. Tieto liečivá obsahujú úseky špeciálnej zložky genetického kódu, mRNA, ktorý slúži ako podklad na výrobu bielkovín našou bunkou. Problémom mRNA terapeutík však je, že sa dnes podávajú výhradne v injekčnej forme, ktorá nie je vždy najpraktickejšia a najkomfortnejšia pre pacienta. BioNTech sa teda prirodzene zaujíma o nové spôsoby, ako zabezpečiť podávanie mRNA liečiv tou najjednoduchšou a najbežnejšou formou - orálne. Práve orálne podávanie mRNA terapeutík by mu mohla umožniť technológia založená na lipidových nanokryštáloch (LNC) od americkej spoločnosti Matinas BioPharma.

BioNTech sa doteraz spoliehal na lipidové nanočastice, tie by mohli nahradiť práve LNC, ktoré okrem sprístupnenia orálneho podávania mRNA zvyšujú jeho účinnosť, bezpečnosť a distribúciu k cieľovým bunkám.

Aké plány má však BioNTech a ako mu s nimi môže Matinas pomôcť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite