Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Najťažší test jednoty

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska je zatiaľ najostrejším pokusom Kremľa rozložiť jednotu EÚ. Toto „zastrašovanie a vydieranie“, ako krok pomenoval Joe Biden, preverí odhodlanie Západu.

.videné z Košíc: Najťažší test jednoty

vypnutie Poľska a Bulharska prichádza krátko po výzve Bundestagu Scholzovej vláde, aby Nemecko Ukrajine posielalo aj ťažkú techniku (proti boli len krajná ľavica Linke a krajná pravica). Je to náhoda? Opatrnosť či zdržanlivosť Berlína boli doteraz najväčšou prekážkou tvrdších európskych sankcií. Rezolúciu parlamentu, nasledovanú ohlásením dodávky protilietadlového systému Gepard, preto Putin mohol čítať ako zásadný zlom, na  ktorý sa rozhodol odpovedať vlastným úderom na najslabší prvok európskej pozície – a tým je závislosť od ruského  plynu.

Skutočnosť, že stopku Poliakom a Bulharom Gazprom zdôvodnilo Rusko tým, že nesplnili ultimátum platby v rubľoch, ako požaduje dekrét Putina, stavia do pozoru mnoho ďalších európskych krajín. Mena, v ktorej budú prebiehať platby, sa môže ukázať ako fatálny klin do spoločných postojov Európy. Varovaním je najmä správa agentúry Bloomberg, podľa ktorej si účet v ruskej mene zriadilo už desať plynárenských spoločností. Pričom údajne štyria členovia EÚ už neoficiálne na ruble pristúpili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite