Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Vysoký krvný tlak a nervózne obličky

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Manipulácia s nervami v obličkách mení krvný tlak.

Deep biotech Mira Gašpárka: Vysoký krvný tlak a nervózne obličky

Kardiovaskulárne ochorenia sú vedúcou príčinou smrti vo vyspelých krajinách, no ochoreniam srdca a ciev zvyčajne predchádza menej nápadný problém: hypertenzia. Aj keď vysoký krvný tlak je dnes pomerne dobre liečiteľný, významná skupina pacientov reaguje na liečbu antihypertenzívami nedostatočne. Práve pre túto skupinu predstavujú výsledky medzinárodnej štúdie zamerané na minimálne invazívnu liečbu hypertenzie nádej.

Spoločnosť Medtronic v spolupráci s akademikmi a lekármi z niekoľkých krajín vykonali štúdiu zameranú na overenie účinnosti a bezpečnosti renálnej denervácie, metódy s potenciálom znížiť krvný tlak u pacientov. Renálna denervácia je minimálne invazívny zákrok, ktorého cieľom je pomocou rádiofrekvencie odstrániť nervové zakončenia v obličkových artériách, čím dochádza k zníženiu tlaku krvi. Napriek tomu, že sa táto metóda na liečbu hypertenzie používa už nejaký čas, jej dlhodobé účinky a kombinácia s medikamentóznou liečbou boli dlho neznáme. 

Podľa výsledkov tejto štúdie vedie rádiofrekvenčná renálna denervácia v porovnaní s kontrolnou skupinou ku klinicky významnému a trvalému zníženiu krvného tlaku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite