Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Oprava gottovskej legendy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Karel Gott si tak chránil svoj obraz, že sme o ňom vedeli všetko a nič. Preto prvá kritická biografia o najdlhšie žiariacej československej hviezde získala právom dve ocenenia – za knihu roka a v kategórii publicistika.

Český týždeň Tomáša Němečka: Oprava gottovskej legendy

známy hudobný publicista Pavel Klusák sa zameral na biele miesta, nejasnosti a skreslenia. Jeho Gott. Československý příběh (Host 2021) nie je klasickým životopisom, začínajúcim sa detstvom u rodičov a končiacim zmierenou smrťou v rodinnom kruhu... Tak to vôbec nie je. Klusákovu knihu charakterizuje kapitola o Gottovom vystúpení v Las Vegas v roku 1967. Spevák šíril legendu o dobytí Ameriky na pódiu, na ktorom vystupoval Elvis Presley. Klusák dokumentuje, že skupina hrala v nočnej estráde pre unavených návštevníkov kasína a že celá šou EUROPA sa stala jedným z legendárnych lasvegaských prepadákov. Inak, Elvis na tom pódiu skutočne spieval. A tiež neuspel.

Podobne kniha rekonštruuje zo zväzkov StB, ako to bolo s pokusom Gotta a bratov Štaidlovcov zostať v lete 1971 v západnom Nemecku. Epizóda, ktorú spevák po revolúcii označoval za „cvičnú emigráciu“, vyznieva ako zmätené a teatrálne vyjednávanie s Husákovým režimom... a končí sa pokorným návratom, ktorému zamietli cestičku rodičia speváka aj jeho partie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite