Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.slovo farára spod Tatier: Kanibal medzi pilotmi

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

My piloti padákových klzákov sa tešíme na jar. A potom sedíme na kopci na veľkých ruksakoch s padákmi a pozorujeme prvého odvážlivca. Voláme ho chrúst. Jarná termika s ním lomcuje, krídlo sa všelijako deformuje, prudko stúpa a klesá. Po zime sa dejú so vzduchom zvláštne veci.

.slovo farára spod Tatier: Kanibal medzi pilotmi

stúpavý prúd pilota unáša do výšky rýchlosťou aj 8 metrov za sekundu. Za desať sekúnd ste o 80 metrov vyššie a za necelé dve minúty je to aj kilometer. Už som sa zo zeme zdvihol za päť minút rovno pod mraky. Tie živly sú fascinujúce, ale nerozlietaní po zime máme z toho strach.

Neraz pozorujeme odvážlivca a zároveň vedieme v kruhu pilotov a pilotiek rozhovory. O lietaní, autách, babách (možno tých pár vzácnych pilotiek aj o chlapoch) a v najhoršom o politike.

Tak prišla na pretras vojna na Ukrajine a jeden povedal osudnú vetu: „Pravda bude uprostred.“ Očerveneli nám tváre a začal sa slovný súboj. Chvíľu som počúval a stalo sa niečo, čo sa mi ešte nikdy nestalo. Sklonil som hlavu a ušiel som. Urobili to všetci. Ostali dvaja diskutujúci. Zvyšovali hlas, nakoniec jeden z nich rozhorčený vybalil padák a odštartoval. Ja za ním. Radšej divoká termika ako rozhovor s človekom, ktorý obhajuje nespravodlivú, hnusnú, zákernú a krutú vojnu a prezidenta Ruska, ktorý je už politickou mŕtvolou, o akej sa nesluší hovoriť v dobrom.

Mrzelo ma, že som utiekol. Vedel som počas výstupov na Sľubicu debatovať s ľuďmi, ktorí boli presvedčení, že Neil Armstrong nebol na Mesiaci. Gúľal som v duchu očami, keď niektorí piloti padákov uverili, že do dopravných lietadiel ktosi čosi tankuje, aby nám to sypal na hlavu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite