Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Toxická umelá inteligencia

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Mnohí ľudia vnímajú vedecký pokrok ako hrozivý. Predstavujú si desivo vládnucu umelú inteligenciu (AI) či diabolské 5G siete. Hoci sú tieto „teórie“ odtrhnuté od reality, veda a inžinierstvo sa naozaj nepoužívajú vždy pre dobro ľudstva: stačí pohľad na ruské riadené strely na Ukrajine.

Deep biotech Mira Gašpárka: Toxická umelá inteligencia

vývoj liekov je náročný a výrobcovia sa zameriavajú aj na ich bezpečnosť, teda nízku toxicitu. Preto sa americká spoločnosť Collaborations Pharmaceuticals rozhodla vytvoriť program, ktorý na princípe strojového učenia dokáže nájsť molekuly s požadovanými vlastnosťami, s vysokou efektivitou a nízkou toxicitou. 

Ale vedcom a vývojárom z tejto firmy prišla na um ešte iná myšlienka: zmeniť priority aplikácie z nízkej na vysokú toxicitu. Program za necelých 6 hodín vyhodil zoznam 40 000 vysokotoxických chemických látok, z ktorých niektoré už poznáme a klasifikujeme ako chemické zbrane. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite