Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: O najkontroverznejšom lieku desaťročia

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Príbeh aduhelmu je príbehom najkontroverznejšieho lieku posledných rokov. Čo sa deje?

Deep biotech Mira Gašpárka: O najkontroverznejšom lieku desaťročia

pravdepodobne žiadny liek nespôsobil v posledných rokoch toľko vírov v mediálnych vodách, ako aduhelm. Liek od biotechnologického giganta Biogen, ktorý sa stal prvým schváleným liečivom na Alzheimerovu chorobu po 18 rokoch, už od publikácie dát z druhej a tretej fázy klinického skúšania vzbudzoval obrovské kontroverzie medzi odborníkmi. 

Štúdie, ktoré mali ukázať, že tento liek naozaj pomáha pacientom s jedným z najkomplexnejších neurodegeneratívnych ochorení, totiž neboli jednoznačné. Ich pozitívny výklad si vyžadoval, povedzme, veľmi špecifický spôsob interpretácie výsledkov. Svetová neurologická komunita si od aduhelmu, ktorý stojí 53-tisíc dolárov ročne, sľubovala oveľa viac. Nikto z členov poradnej komisie americkej Federálnej liekovej agentúry (FDA) dokonca nehlasoval za schválenie tohto lieku.

Nuž, predstavte si, aké veľké bolo prekvapenie, keď napriek tomuto hlasovaniu FDA aduhelm schválila na využitie v klinickej praxi – niečo, čo sa nikdy predtým nestalo. Naopak, FDA sa dokonca rozhodla, že aduhelm bude schvaľovať v zrýchlenom procese, aj keď jej vlastné oddelenie bioštatistiky bolo proti. 

„Zúfalí pacienti a ich blízki často neuvažujú racionálne. Chcú akékoľvek svetlo na konci tunela. Najmä v prípade tak závažného ochorenia ako je alzheimer.“

Za takýmito podivnými procesmi však nehľadajme akékoľvek konšpirácie, ale obrovskú komplexnosť systému schvaľovania nových a inovatívnych liekov – a politiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite