Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Trhliny západnej jednoty

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Hoci sankcie priškrcujú ruskú ekonomiku a siahajú na Putinov oligarchiát a hoci Biden hovorí pravdu, že „Aliancia nebola nikdy taká jednotná ako teraz,“ samit NATO aj EÚ nasvietil aj trhliny západnej jednoty.

.videné z Košíc: Trhliny západnej jednoty

skutočnosť, že neprešli návrhy na „updatovanie“ opatrení proti Rusku, nemusí ešte znamenať, že bezletová zóna, mierová misia či úplný bojkot obchodovania s Ruskom sú definitívne passé. Aj mesiac po ruskom vpáde na Ukrajinu totiž platí, že o aplikácii krajných krokov a odpovedí sa v tejto vojne nerozhoduje vo Washingtone a Bruseli, ale v Kremli. NATO ani EÚ to nechcú, ale ako tu už bolo napísané, existuje akási hranica tolerancie, a ak Rusi prekročia isté miery ničenia a krviprelievania, budú musieť prísť silné kroky. Ako červenú čiaru vymedzil Biden – zatiaľ – použitie chemických zbraní.

Ak obídeme, že Biden bol viceprezidentom, keď podobná červená čiara Američanom vybuchla v Sýrii, vyhlásenie hranice, za ktorú Putin zájsť nesmie, je určite správne. Čiastočne napravuje veľmi nešťastné vyjadrenia, že NATO na Ukrajine nezasiahne v žiadnom prípade, čo Putinovi a jeho generálom fakticky rozväzovalo ruky. Niet pochýb, že plány na ten-ktorý scenár vývoja majú v Pentagóne pripravené, otázka je, či a ako sa presadia na pôdoryse NATO.

Ak obídeme Orbána, ktorého Zelenskyj pred plénom samitu vyzval, aby „si vybral stranu, na ktorej stojí“, tak Nemecko prechádza paradigmatickou zmenou (zrušenie Nord Streamu, dodávky zbraní pre Ukrajinu). Na úplné odpútanie sa od politiky, ktorá priam vyzývala Kremeľ na asertivitu, však ešte nie je mentálne pripravené. V Berlíne sa nedokážu – zatiaľ – vyrovnať s predstavou, že Gazprom so 40-percentným podielom na nemeckej spotrebe plynu je možné nahradiť iným dodávateľom. Aj preto je pravdepodobné, že ak Biden nechce dopadnúť ako Obama v Sýrii, bude musieť zorganizovať „koalíciu ochotných“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite