Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Ukrajina sa nedá „vysedieť“

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Vyhlásenie Poľska, že bude iniciovať mierovú misiu NATO na Ukrajinu, znie na prvé počutie ako nedomyslenosť. Nejaký potenciál byť predelom v ukrajinskej dráme však má.

.videné z Košíc: Ukrajina sa nedá „vysedieť“

ideou, ktorú predostrel Kaczyński už v Kyjeve na stretnutí troch premiérov so Zelenským, je vytvorenie a ozbrojená ochrana bezpečnostných koridorov, ktorými by zachraňovali civilistov z bombardovaných miest a území. Keďže deklarované by boli humanitárne ciele, Rusi by to – myslia si Poliaci – nemuseli vnímať ako zasahovanie NATO do bojov.

Prvá myšlienka je, že Putin, o ktorého reakciách sa globálne intenzívne špekuluje, by „modré prilby“ Aliancie zrejme považoval za „casus belli. Ale pozor – mŕtvoly žien, detí a starcov po náletoch na pôrodnice, divadlá, nemocnice či školy sú najväčšie reputačné fiasko Rusov, takže zároveň aj najsilnejší podnet na vyhlasovanie ďalších sankcií a krokov. Iste, je pravda, že najjednoduchšie by bolo Ukrajinu nebombardovať,  ale to by sme od Putina žiadali priveľa. Viacero západných generálov sa pritom drží tvrdenia, že ruská pechota a tanky sa bez leteckej podpory neprebijú do žiadneho veľkého mesta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite