Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Jána Oravca: Slovensko bez ruského plynu a ropy?

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Minulý týždeň zverejnila Európska komisia dokument, v ktorom je obrázok plynovej rúry s kohútikom, pričom takmer polovica je v jednej farbe. Ide o graf zobrazujúci dovoz plynu do EÚ podľa jednotlivých krajín.

.pohľad Jána Oravca: Slovensko bez ruského plynu a ropy?

podľa údajov z roku 2021 až 45,3 percenta týchto dovozov prichádza do EÚ z Ruska. EÚ pritom z Ruska dováža až 90 percent svojej celkovej spotreby plynu, a aj 46 percent uhlia a 27 percent ropy. V dokumente sa píše: „EÚ musí byť pripravená na akýkoľvek scenár. Svoju nezávislosť od ruského plynu môže dosiahnuť ešte pred koncom tohto desaťročia.

Ak je EÚ ako celok závislá od dovozov z Ruska, slovenská ekonomika patrí medzi krajiny s najvyššou mierou závislosti. Z Ruska dovážame 100 percent našej spotreby ropy a 85 percent spotreby plynu. V scenároch o znižovaní závislosti od dovozov z Ruska je preto pre nás kľúčový časový rámec ešte viac, než pre iné krajiny. Už aj diverzifikácia našich dovozov do konca desaťročia bude náročná, v ešte väčšej miere to platí o úplnom zastavení dovozu ropy, plynu a uhlia. 

USA už ohlásili zákaz dovozu ropy, zemného plynu a uhlia z Ruska, ale odtiaľ dovážajú „len“ 8 percent ich spotreby ropy – a aj tak si nahradenie vyžiada mnoho mimoriadnych opatrení zo strany americkej vlády. Úplné prerušenie dodávok z Ruska by znamenalo zásadné zníženie životnej úrovne našich občanov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite