Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pohľad Jána Gálika: Keď sa dostanú k slovu mafiáni a neonacisti

.ján Gálik .stĺpčeky .pohľad

Pamätáte sa ešte, ako sme šili rúška, nakupovali susedom seniorom a tlieskali zdravotníkom na balkónoch? Ja áno. Pri každej veľkej kríze sa vieme zomknúť, rýchlosťou svetla sa zmobilizovať a nezištne pomáhať. Bežní anonymní ľudia, množstvo malých dobrých skutkov, ktoré spolu vytvoria obrovskú vlnu solidarity.

.pohľad Jána Gálika: Keď sa dostanú k slovu mafiáni a neonacisti SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP Poľský vojak pomáha utečencom na ukrajinsko-poľských hraniciach.

pamätám si však aj niečo iné. Neprešlo tak veľa času a nenávisť, zloba a hnev zaplnili verejný priestor, pomaly rástli v spoločnosti ako nádor. Bežní anonymní ľudia, povzbudzovaní mafiánmi a neonacistami, tentoraz stáli pod oknami lekárov a vyhrážali sa im, blokovali sanitky a hádzali dlažbové kocky na Úrad vlády.

Našou prirodzenou reakciou na ťažké časy je ešte stále solidarita a potreba pomáhať. Dobro je našou prvou odpoveďou na akékoľvek zlo. A preto ešte stále máme šancu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite