Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Pomätený ruský vojvodca

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Rusi sa správajú, akoby klinec po hlave presne trafil Edward Lucas. Ten totiž napísal, že „plánom Rusov bol blitzkrieg a potom kapitulačné rozhovory“. Nič z toho Putinovi nevyšlo.

.videné z Košíc: Pomätený ruský vojvodca

zatiaľ čo bleskové dobytie Ukrajiny zostalo iba plánom, rokovania so Zelenského vyjednávačmi na bieloruskej hranici vedú Rusi tak, akoby predmetom dohadovania boli už naozaj len podmienky kapitulácie, za ktorých Ukrajinci zložia zbrane. Skutočnosť, že za rokovacím stolom Moskva nezľavuje z požiadaviek „demilitarizácie“ a „neutrality (pričom Putin medzi svojimi žiada zvrhnutie Zelenského), naznačuje zotrvačnosť predstáv, s ktorými Rusko prepadlo Ukrajinu. A to aj napriek tomu, že priebežný stav na bojiskách vôbec nezodpovedá ukrajinskej kapitulácii. To, že za desať dní dobyli len dve prímorské aglomerácie, možno hodnotiť ako fiasko „špeciálnej operácie. Pričom minimálne pri obliehaní Charkova si pomohli medzinárodne zakázanými prostriedkami, ktorých použitie by malo skončiť pred tribunálom v Haagu ako vojnový zločin.

Realitou je slabosť ruskej pozície. Putin a spol. sa ocitajú medzi kliešťami drakonických západných sankcií a možných nepokojov doma, masívnejších než doterajšie. Tá hrozba sa zvyšuje každým dňom bojov. Rusi preto nemôžu obkľučovanie Kyjeva a iných miest naťahovať. Čiže už nemôžu staviť na postupnú demoralizáciu, demotiváciu, frustráciu či vyhladovanie obrancov. Naopak, zdroje hovoria o demoralizácii ruskej armády. Mnoho vojakov vraj ani nevie, že nie sú na cvičení, ale na Ukrajine. A tí, ktorí vedia, kde sú, očakávali vítanie chlebom, soľou a kyticami, a nie molotovovými koktailmi a protitankovými  salvami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite