Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Chvála filantropie, diel druhý

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Spomínate si, ako pred rokom vložili riaditeľ českej antivírusovej firmy Avast a jeho slovenská manželka tretinu svojho majetku – 60 miliónov eur – do nadácie? Tak bratia Wałachovci z Třinca teraz dávajú 75 miliónov eur.

Český týždeň Tomáša Němečka: Chvála filantropie, diel druhý

manželia Ondřej a Katarína Vlčkovci založili dovtedy najväčšiu súkromnú nadáciu s cieľom vybudovať prvý český hospic pre nevyliečiteľne choré deti a ich rodiny (.týždeň č. 13/2021).  Krátko nato kúpili schátranú empírovú usadlosť Cibulka v Prahe neďaleko nemocníc Motol a Na Homolke, a plánujú ju do piatich rokov zrekonštruovať. (Až keď sa v Prahe prejdete po okolí Cibulky, doceníte, ako dobre je toto miesto vybrané: nádherné, dopravne dostupné, tiché a v zeleni.)

Neprešiel ešte ani rok a třineckí bratia – 60-ročný Mariusz a 58-ročné dvojičky Adam a Valdemar – darujú zo svojho majetku ešte viac: ich nadácia 3WFoundation dostane 1,8 miliardy korún, teda 75 miliónov eur. Traja českí Poliaci zbohatli na doplnkoch stravy (Proenzi, Prostenal, Marťankovia) a džúsoch Relax, nakoniec svoj rodinný podnik predali a založili si vlastný investičný fond. A teraz vytvorili nový rekord v oblasti filantropie: „Chceli sme poraziť Vlčkovcov,“ žartoval Valdemar Wałach, keď bratia minulú stredu v Hospodářskych novinách oznamovali svoj projekt.

„Na kapitalizme je pôvabná mnohosť: koľko Rockefellerov a Carnegiovcov, toľko rôznych druhov filantropie.“

Sú to dve rôzne odpovede na ľudskú smrteľnosť. Zatiaľ čo Vlčkovci sa sústreďujú na jeden veľký projekt, ktorý by mal pretrvať stáročia, Wałachovci založili „večnú“ nadáciu, ktorej kapitál by mal vynášať na dividendách 4 až 5 %, takže ročne rozdelí podporu vo výške približne 4 miliónov eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite