Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo na Ukrajine čakajú Česi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Keď príde na lámanie chleba, na stredopravú vládu Petra Fialu sa dá spoľahnúť. Na návrh ministerky obrany Jany Černochovej daruje Česká republika Ukrajine štyritisíc delostreleckých granátov.

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo na Ukrajine čakajú Česi

muníciu si vyžiadali samotní Ukrajinci a česká armáda jej má v skladoch prebytok (prechádza na nové francúzske delá väčšieho kalibru). Dodávku v hodnote 1,5 milióna eur označila ministerka za gesto solidarity. „Chceme odradiť Rusko od akejkoľvek agresie,“ doplnil premiér. Päťčlenná vládna koalícia je v tom jednotná. Aj za jej najslabší článok – Pirátsku stranu – podporil dodávku minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Zároveň počas svojej prvej návštevy NATO uviedol, že Česko zvažuje aj ďalšie formy pomoci Ukrajine a že môže ponúknuť svoje jednotky východným členom Aliancie.

Českí vojaci neočakávajú konvenčnú inváziu. „Otvorený vojenský konflikt považujem skôr za nepravdepodobný,“ povedal pre iDnes.cz bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel (na budúci rok chce kandidovať na prezidenta). „Ak sa Rusko nakoniec rozhodne pre silové riešenie, považujem za pravdepodobnejšiu nejakú formu hybridnej kampane: kombináciu vojenských a nevojenských opatrení, kybernetických útokov, dezinformačných a psychologických operácií, podnecovania vnútorných nepokojov a teroristických útokov.“

Podobne to vidia aj českí podnikatelia na Ukrajine (s krajinou pravidelne obchoduje 250 českých firiem, z ktorých tridsať tam má pobočku – skupina KKCG druhého najbohatšieho Čecha Karla Komárka ťaží na západnej Ukrajine zemný plyn a Třinecké železiarne prepravujú železnú rudu z Krivorožskej oblasti). „Samotní Ukrajinci mi hovoria, že vojna nebude,“ hovorí Petr Žirovnický, ktorého firma Brunthaller z Přelouča už pätnásť rokov dodáva na Ukrajinu technológie pre kravíny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite