Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Kto by ešte veril v anjelov?

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

V antickom svete výraz „anjel“ neopisoval ani tak nejakú bytosť, ale skôr jej rolu v univerze. To slovo označovalo posla alebo sprostredkovateľa, takže hociktorý antický daimón mal za úlohu niečo niekomu sprostredkovať: jeho životným priestorom bola zóna medzi bohmi a ľuďmi.

.otázniky Antona Vydru: Kto by ešte veril v anjelov?

mýtus o daimónoch mal svoje dôsledky. Chceli ste dosiahnuť cnostný život? Potom sa vaša duša mala riadiť vlastným daimónom, ktorý ju viedol k blaženosti. Bez neho by človek žil len ako divoká zver.

Z neviditeľných sprostredkovateľov sa postupne stali aj tí celkom viditeľní: theurgovia, proroci, kňazi, šamani, filozofi, jasnovidci, vykladači znamení, skrátka všetci, ktorí viac alebo menej úspešne sprevádzali iných na ceste k duchovnejším spôsobom nazerania na zmysel vo svete.

Toto všetko malo pokračovanie v názore, ktorý zastával aj Tomáš Akvinský v 13. storočí, že i slovo, ktoré vychádza z našich úst, sa dá prenesene označiť za anjela, lebo jeho úlohou je sprostredkovať iným myšlienku v našej mysli, ku ktorej by inak druhí nemali prístup, no vďaka slovu ju môžu uchopiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite