Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Sčítanie ľudu ukazuje český sen

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

„Za posledných 10 rokov klesol počet ľudí v Českej republike, ktorí sa hlásia k rímskokatolíckej cirkvi, o tretinu – o 340-tisíc. To nie je zlá správa," napísal 28-ročný pražský radný, člen Pirátskej strany. Lenže aká smola – neklesol.

Český týždeň Tomáša Němečka: Sčítanie ľudu ukazuje český sen

česi a Slováci robia sčítanie v rovnakom čase –  a ich štatistici teraz aj simultánne zverejňujú výsledky za rok 2021. Slovensko zistilo, že hoci prechádza miernou sekularizáciou, 70 percent ľudí je stále veriacich a 55 percent, teda tri milióny Slovákov, sú rímski katolíci. Český vývoj je prekvapivejší. Pokiaľ ide o vieru, najčastejšie spomínaným údajom bol pokles počtu katolíkov z 1 milióna (v roku 2011) na vlaňajších 741 tisíc. Takto to písali médiá a prezentovali štatistici. Lenže minuloročné sčítanie prebehlo online, ľudia nezaškrtávali políčka, ale mali vlastnými slovami vyjadriť svoju vieru alebo cirkev – a podrobné údaje ukazujú, že ďalších 235-tisíc ľudí vyplnilo „katolícka viera (katolík)“. Najväčšia cirkev tak zrejme naďalej tvorí asi 10 percent obyvateľstva. (Gréckych katolíkov je stabilne okolo osemtisíc, ku starokatolíckej cirkvi sa hlási 672 Čechov.)

Pre mňa najzaujímavejší údaj: výrazne sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa hlásia k viere bez príslušnosti k cirkvi – 960 000! Celkový počet českých veriacich (v cirkvách aj mimo nich) sa tak od posledného sčítania zvýšil z 2,1 na 2,3 milióna. Počet vyslovene ľahostajných („bez vyznania“) klesol za dvadsať rokov zo 6 na 5 miliónov; no okrem toho ďalšie 3 milióny neuviedli v rubrike „viera“ vôbec nič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite