Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Poslanec v Amerike a iné príbehy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Po rokoch s Babišom sa česká politika vracia do bežnej prevádzky. Riešime luxusné problémy: že poslanec odlieta študovať, že guvernérom sa má stať veterán federálnej politiky a že premiér vie hovoriť aj neslušne.

Český týždeň Tomáša Němečka: Poslanec v Amerike a iné príbehy

každé prirovnanie kríva, ale Jan Farský je približne český Miroslav Beblavý. 

Štyridsaťdvaročný poslanec vzišiel z komunálnej politiky, ako starosta mesta Semily (osemtisíc obyvateľov) zaviedol smernicu o verejnom obstarávaní, podľa ktorej zverejňoval aj drobné zákazky. Osobnou urputnosťou presadil – podľa slovenského vzoru – zákon o registri zmlúv. Za starostovské hnutie STAN sa podieľal na iniciatíve poslancov, ktorí pripravili poľudštenie systému exekúcií. Je to taký príkladný politik, skaut a otec štyroch detí, že jeho odporcovia neskrývali škodoradosť, keď teraz konečne urobil chybu.

Jan Farský prekvapivo oznámil, že nebude pol roka prítomný v parlamente, lebo získal Fulbrightovo štipendium a odlieta na semester študovať do Oregonu. Vzdá sa svojho poslaneckého platu v prospech neziskoviek, bude online a vždy sa vráti na kľúčové hlasovania. No prišla vlna negatívnych reakcií: boli ste zvolený na prácu na plný úväzok a ak ju nestíhate, vzdajte sa mandátu!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite