Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Biológia na domáce použitie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Predstavujú genetickí inžinieri pracujúci vo svojich „garážových laboratóriách“ riziko?

Deep biotech Mira Gašpárka: Biológia na domáce použitie

bioheking, alebo „Do it yourself biology“ (DIYB) je hnutie pozostávajúce z jednotlivcov a malých komunít, ktoré využívajú metódy genetického inžinierstva a syntetickej biológie v komunitných laboratóriách či vo svojich garážach: takí bioinžinierski domáci kutilovia a záhradkári! Priaznivci takejto demokratizácie syntetickej biológie tvrdia, že im bioheking umožňuje prispievať k rozvoju vedy a podieľať sa na ekonomických benefitoch syntetickej biológie.

Tieto aktivity, prirodzene, priťahujú pozornosť vlád, akademikov či regulátorov – a tí nie sú vždy nadšení. Skeptici poukazujú na problémy biologickej bezpečnosti aj etické výzvy.

Sú pesimistické výhľady mnohých skeptikov namieste? Hlavný argument proti biohekingu je založený na absencii etických kódexov a transparentnosti DIYB komunity. Pýtajú sa, či bioheking otvorene nepodporuje vnímanie ľudskej existencie ako obyčajného súboru chemických reakcií. Musíme si však uvedomiť, že bioheking – v akejkoľvek z jeho verzií – sprevádza ľudstvo už stáročia: napríklad v podobe šľachtenia stromčekov, ktorému sa váš dedko venuje už desaťročia. A mnohí biohekeri aj tak volajú po tvorbe etických kódexov a transparentnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite