Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elizabeth Holmesová z krajiny zázrakov bola odsúdená na 11 rokov za podvod

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Zakladateľka Theranos, Elizabeth Holmesová, bola v piatok (18.11.) odsúdená na viac ako 11 rokov väzenia. Podvádzala totiž investorov v jej start-upe na testovanie krvi, ktorého hodnota bola vyčíslená na deväť miliárd dolárov.

Elizabeth Holmesová z krajiny zázrakov bola odsúdená na 11 rokov za podvod SITA/AP Photo/Jeff Chiu Zakladateľka Theranos Elizabeth Holmes na federálnom súde v San Jose v Kalifornii 17. októbra 2022

elizabeth Holmesová ako 19-ročná predčasne  odišla zo Stanfordu, aby založila start-up Theranos. Chcela svetu ukázať, že jediná kvapka krvi jej stačí na vykonanie stoviek laboratórnych testov. „Prelom storočia“ ako Holmes označila svoj prístroj Edison, prilákal najmocnejších ľudí v Spojených štátoch ako investorov a zabezpečil, že sa hodnota jej spoločnosti v tých najlepších chvíľach vyštverala až na 10 miliárd dolárov. Žiaľ, ako nedávno vyšlo najavo, Theranos bol obyčajný, avšak nezvyčajne dlho trvajúci podvod.

Elizabeth Holmes, médiami a politikmi prirovnávaná k Stevovi Jobsovi či Billovi Gatesovi, sa stala najmladšou miliardárkou na svete, no okrem toho jej patrí aj prvenstvo v zosnovaní jedného z najväčších podvodov desaťročia. Holmesová dokázala úspešne zavádzať dôvtipných investorov či desiatky šikovných zamestnancov – okrem  malého krúžku, ktorý spolu s ňou pracoval a vedel o falšovaní testov. Zavádzala aj médiá, ktoré v nej videli vychádzajúcu hviezdu biológie, pričom im skvele zapadala do  naratívu ženského  prevtelenia Steva Jobsa. Prirodzene, jej hlavnou zbraňou nebol naozajstný technologický pokrok meniaci svet k lepšiemu, ako sa na verejnosti snažila prezentovať. Ku všetkému jej stačil šarm, falošný hrubý hlas či zaplnenie titulných stránok magazínov ako Forbes.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite