Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Tento rok v Česku prvýkrát

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pravidelní čitatelia to už poznajú: na prelome roku píšem o tom, čo sa stalo v Českej republike prvýkrát. Nápad je prevzatý z New York Times, ktoré takto hľadajú celosvetové „first time ever“.

Český týždeň Tomáša Němečka: Tento rok v Česku prvýkrát

mali by to byť menej očividné novinky než to, že sa v roku 2021 Českou republikou prvýkrát prehnalo ničivé tornádo so šiestimi obeťami (.týždeň č. 28/2021). Alebo že sa do Poslaneckej snemovne prvýkrát nedostali komunisti. Ani sociálni demokrati, strana so 143-ročnou tradíciou, od ktorej sa však, na rozdiel od komunistov, očakáva budúci návrat (.týždeň č. 43/2021). Alebo že v roku 2021 skrachoval prvý významný alternatívny dodávateľ elektriny a plynu, spoločnosť Bohemia Energy s 900 000 zákazníkmi. Tým sa skončilo jedno obdobie technooptimizmu na trhu, keď sa zdalo, že ceny energií budú dlhodobo klesať (.týždeň 46/2021). 

Potom sú tu tri ženské „prvýkrát": V roku 2021 sa na prvom mieste medzi najbohatšími Čechmi objavila žena – žiaľ, pre smrť jej manžela pri leteckej havárii. Dedičkou majiteľa impéria PPF Petra Kellnera sa stala jeho manželka Renata (.týždeň č. 15/2021). Prvýkrát v takmer 700-ročnej histórii Karlovej univerzity bola do jej čela zvolená žena, 49-ročná profesorka histológie a embryológie Milena Králíčková. A prvýkrát sme sa dozvedeli, že medzi najlepšie platenými českými manažérmi je žena. V roku 2021 vstúpila do platnosti novela, podľa ktorej musia spoločnosti obchodované na pražskej burze informovať akcionárov o odmeňovaní manažérov. Okrem platov generálneho riaditeľa ČEZ a banky Moneta (obaja 34 miliónov korún ročne čiže 110-tisíc eur mesačne) tak bol zverejnený aj plat šéfky tabakovej spoločnosti Philip Morris Andrey Gontkovičovej (100-tisíc eur mesačne). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite