Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Posilní nový rok našu dôveru?

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Keď si mám vybaviť, v akom roku práve som, alebo koľko ich ubehlo napríklad od posledných volieb, zaváham. Stále nie som úplne zžitá s tým, ako dlho už žijeme v tejto novej dobe, ktorá sa stala novým normálom. Mám pocit, že nám ostatné dva roky pretiekli pomedzi prsty, keď sa nič poriadne nevedelo stať a zároveň sa stalo všetko, čo nás hádam navždy zmenilo.

.pohľad Karolíny Farskej: Posilní nový rok našu dôveru?

pôvodne som tu mala rozpísaný odsek o tom, čo všetko zlé sa nám stalo. Nikomu tým však nepomôžem, ide o kolektívnu skúsenosť a každý z nás najlepšie vie, čo mu pandémia dala a vzala. Pre mnohých ide o jednu z najformatívnejších udalostí v živote – možno nie osobných, ale spoločenských určite. Dôvera v systém a inštitúcie sa vie budovať vzdelávaním, ale stojí predovšetkým na skúsenosti a prežívaní, koniec koncov, ako ktorýkoľvek typ dôvery. Nikto nie je dokonalý, a preto rátame s určitými štrbinami, ktoré život prinesie, ale dnes tu máme kolaps ako po zemetrasení. 

Vidina toho, že tu máme štát, ktorý sa o nás v čase krízy postará (nech už to z vašej pozície na politickom kompase znamená čokoľvek) sa začala rúcať. Pokazená dôvera sa nedá len tak opraviť, opäť platí, že ju dokážu pozviechať len činy. Človek sa pýta, či to má zmysel, pokiaľ musíme každodenne, bez viditeľného výsledku, naprávať dôveru v tých, ktorú ju nestratili na základe vlastného zlyhania, ale pre zbabelosť iných – a vedci ani zdravotníci si to nikdy sami nepýtali, bez nich by sme dnes boli ešte v úplne inom stave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite