Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Éra biotechnologickej mládeže

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Technologické startupy vynášajú svojich zakladateľov na piedestál. V biotechnologickom biznise to tak dlhé roky nebolo. Prichádza aj sem nový vietor?

Deep biotech Mira Gašpárka: Éra biotechnologickej mládeže

biológia už roky nie je len pasívnou disciplínou opisujúcou život okolo nás. Naopak, stala sa z nej inžinierska disciplína, ktorá umožňuje tento život racionálne ovplyvňovať a upravovať. Od syntetických aminokyselín cez dizajn RNA vakcín, nové biomateriály, bunkové terapie, až po geneticky modifikovaný ružový ananás – to všetko sú veci, ktoré nám bioinžinierstvo prináša.

Nuž, a sú to práve biotechnologické startupy, ktoré prichádzajú s týmito myšlienkami koncepčného využívania biologického inžinierstva zasahujúceho do našich každodenných životov. Od čias, keď sa startup – dnes už obrovská korporácia Genentech – stal úspešným vďaka geneticky modifikovaným bunkám schopným vyrábať inzulín, vyrástlo v oblasti biologických technológií niekoľko desiatok mimoriadne úspešných firiem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite