Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Slovinské zelené stejky

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Produkcia hovädzieho mäsa predstavuje značnú záťaž na životné prostredie. Dokážeme hovädzie stejky nahradiť rovnako chutnou rastlinnou alternatívou?

Deep biotech Mira Gašpárka: Slovinské zelené stejky

nadpis stĺpčeka by mohol čitateľa zvádzať k myšlienke, že tento stĺpček bude zožierajúcou kritikou slovinského dovozu pokazeného hovädzieho mäsa, ktoré sa dostalo na trhy našich obchodov. No čitateľ by nemohol byť ďalej od pravdy! Naopak, reč bude  o tom najcennejšom a najskvostnejšom kúsku mäsa, ktorý nám náš hovädzí dobytok ponúka - a je ním steak filet mignon. 

Autor stĺpčeka je veľkým fanúšikom kvalitného hovädzieho, aj keď o ňom nedokáže písať tak elokventne ako kolega Jozef Koleják z vedľajšej rubriky. Na druhej strane si však uvedomuje, že táto hovädzia gurmánska poézia predstavuje značnú záťaž pre našu planétu. Kravičky produkujú skleníkové plyny ako metán, oxid uhličitý či oxid dusnatý. Chov hovädzieho dobytka často vedie k odlesňovaniu, najmä v Južnej Amerike. V spojení s inými problémami chov hovädzieho vedie napríklad až k približne 3,7 percenta skleníkových plynov vypustených v USA. Otázka „zeleného“ stravovania sa tak stáva čoraz relevantnejšou. 

Jednou z ponúkaných odpovedí na našu krízu v stravovaní a hľadaní udržateľnejšej alternatívy k mäsu je sója. Problémom sóje sú isté  odlišnosti v nutričnej hodnote od hovädzieho mäsa. Pre gurmánov je však oveľa  väčším problémom jej konzistencia, ktorá je radikálne odlišná od poetickej hebkosti predstavovanej hovädzími stejkmi či biftekmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite