Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Petr Uhl (1941 – 2021)

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Svoj obľúbený príbeh o Petrovi Uhlovi má hocikto. Ten môj je o tom, ako pred novembrom 1989 porazil Rudé právo. On, chartista, väznený za Husáka deväť rokov ako Ivan M. Jirous či Rudolf Battěk.

Český týždeň Tomáša Němečka: Petr Uhl (1941 – 2021)

v júni 1988 o ňom Rudé právo publikovalo text Jaroslava Kojzara, neslávne známeho normalizačného propagandistu. Tlačový orgán komunistickej strany sa rozhodol Petra Uhla očierniť, pretože západní diplomati, ktorí prichádzali do Prahy, sa s ním až príliš často chceli stretať. Tak ho Kojzar vykreslil ako teroristu, ktorý pripravoval plány na ovládnutie rozhlasu. Ostatní chartisti sa svojho kolegu zastali v otvorenom liste (Rudé právo ho, samozrejme, nezverejnilo): „O morálnych kvalitách a intelektuálnej poctivosti Petra Uhla nepochybujú ani tí z nás, ktorí s jeho ideovými a ideologickými východiskami nesúhlasia neporovnateľne kvalifikovanejšie a fundovanejšie ako Jaroslav Kojzar.“ Podpísaní Václav Havel, Saša Vondra alebo neskorší zakladateľ Respektu Ivan Lamper, autor listu. Petr Uhl vtedy podal tlačovú žalobu... a na prekvapenie všetkých v máji 1989 čiastočne uspel.

Sudca v obvode Praha 1 Jan Vyklický – porevolučný prezident Sudcovskej únie – nariadil opravu niektorých viet, napríklad práve tej o chystanom útoku na rozhlas. Malo to svoje hranice, ani Vyklický sa neodvážil opraviť celý článok, pretože by tým spochybnil aj normalizačné rozsudky proti Uhlovi. Ale aj tak to bolo odvážne – a odvolací Mestský súd v Prahe 6. októbra 1989 opravu potvrdil! V tom čase sa už lámali ľady, tlačové žaloby proti režimovým novinám podali aj Václav a Ivan Havlovci či Jiřina Šiklová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite