Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Veroniky Brunckovej: Kto bude zastupovať deti?

.veronika Bruncková .stĺpčeky .pohľad veroniky brunckovej

V parlamente sa rozhoduje o hlase detí na Slovensku. Preháňam?

.pohľad Veroniky Brunckovej: Kto bude zastupovať deti?

v pléne NR SR je voľba novej komisárky pre deti. V čase, keď pandémia zvýrazňuje a vytvára enormný priestor pre domáce násilie, ale aj násilie v celé mesiace izolovaných zariadeniach, akými sú napríklad detské domovy, je táto voľba oveľa dôležitejšia. V druhom čítaní sú teraz dve mená – Hatráková a Niku.

Prečo je táto voľba dôležitá? Súčasný spoločenský diškurz o násilí ako takom je nedostatočný a odporne necitlivý. Od vyjadrení, že si za zneužitie môže obeť sama svojou provokáciou, až po zlú interpretáciu. Veď predsa nie každé zneužívanie je zlé a môže to byť len mylne pochopený prejav lásky. Ak sa v situácii obete vyskytnú deti, všetko platí dvojnásobne.

Preto potrebujeme komisára či komisárku, ktorí budú pristupovať k týmto hlbokým ranám citlivo, no zároveň jasne pomenujú zlyhanie násilníka. Vôbec to nie je o akejsi liberálno-konzervatívnej voľbe či o mediálnom lynči. (Tieto floskuly sú už používané vždy a všade.) Jednoducho je potrebné vybrať najlepšieho kandidáta a po verejnom vypočutí vieme, že Hatráková, ani Niku najlepšími kandidátkami nie sú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite