Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Tancujúce nanovlákna

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Ako jediná injekcia terapie založenej na „tancujúcich nanovláknach“ môže napraviť poškodenia miechy.

Deep biotech Mira Gašpárka: Tancujúce nanovlákna

len málo diagnóz zasiahne do života pacienta tak ako poškodenie miechy. Často vedie k nezvratnému narušeniu funkcie končatín a trvalej imobilizácii. Pacienti s poškodenou miechou sú tak často odkázaní na invalidný vozík a pomoc druhých. 

Výskum zverejnený v časopise Science 12. novembra tímom vedcov pod vedením Samuela Stuppa z Northwestern Univerzity však prináša nádej pacientom s poškodenou miechou v podobe novej liečby založenej na novovyvinutých, „tancujúcich“ nanovláknach, ktoré  majú potenciál navrátiť pacientom stratenú mobilitu. Ale poďme poporiadku.

Neuróny, rovnako ako iné bunky, majú na svojom povrchu receptory. Sú to štruktúry umožňujúce bunkovú komunikáciu s vonkajším svetom, príjem živín či vylučovanie odpadu. Receptory dokážu zachytávať signál v podobe chemických látok, ktoré sa na ne viažu. Na tomto princípe je založená aj terapia vyvinutá Samuelom Stuppom a jeho tímom. Špeciálne navrhnuté signálne molekuly sú totiž schopné spustiť bunkové procesy vedúce k regenerácii poškodených tkanív. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite