Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Váš Sulík, náš Michalik

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ekonomické eso hnutia STAN a celej vlády Petra Fialu Věslav Michalik sa nestane ministrom priemyslu. Keby tak mal tajný ranč v Austrálii... Ale ide o firmu na Cypre. Akú má hociktorý podnikateľ.

Tomáš Němeček

možno ste o Michalikovi ešte nečítali. Ale mali by ste: má za sebou tri skvelé kariéry. Ako jadrový fyzik v Akadémii vied odborne publikoval aj medzinárodne. Posmešná poznámka o intelektuáloch „keď ste taký múdry, prečo nie ste aj taký bohatý" sa naňho nevzťahuje – Michalik sa v 90. rokoch presunul z vedy do investičného bankovníctva a uspel aj tam. Jeho poradenská spoločnosť CA IB radila pri veľkých akvizíciách a nakoniec si ho nemecká HypoVereinsbank vybrala do manažmentu svojej českej pobočky. Potom sa však presunul do miestnej politiky, stal sa starostom Dolných Břežan, obce so 4 000 obyvateľmi južne od Prahy, a uspel aj tam.

Nebolo tu nič, dnes je tu európske laserové centrum ELI Beamlines. Preto tu nájdete pravdepodobne najviac inteligentných ľudí na meter štvorcový v Českej republike (keď pred niekoľkými rokmi prišiel indický prezident, navštívil aj svojich krajanov z medzinárodnej komunity v ELI). Dolní Břežany úžasne rozkvitli – dokonca aj cintorín tu má národnú cenu za architektúru (2017)! Aj športová hala (2018), laserové centrum je stavbou roka 2016 a nový Keltský park získal striebro v európskej súťaži záhrad. Obec má vlastný architektonický okruh pre turistov po verejných stavbách z éry starostu Michalika. Od minulého roka je námestníkom stredočeskej hejtmanky pre financie a inovácie. Špičková ekonomická reportérka Zuzana Kubátová, ktorá za posledné desaťročie robila rozhovory so všetkými ministrami priemyslu, ho označila za najlepšieho z nich: rozhodnosťou, technologickými znalosťami, realistickými plánmi. Ako vedec rozumie jadrovej elektrárni, ako investičný bankár vie riadiť jej dostavbu a ako politik vie, ako projekt presadiť a podávať verejnosti. Lenže ministrom nebude.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite