Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Pozor, Zeman je zdravý!

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Moderná medicína dokáže zázraky: prezident Miloš Zeman je už dosť silný, aby mohol opäť škodiť. Z nemocnice pohrozil nastupujúcemu premiérovi Petrovi Fialovi, že jedného z jeho ministrov nevymenuje.

Český týždeň Tomáša Němečka: Pozor, Zeman je zdravý!

oficiálne zatiaľ nie je známe, komu prezident uderil pod pás, ale má to byť 36-ročný Jan Lipavský, nominant Pirátskej strany na ministerstvo zahraničných vecí. Z hľadiska perverzného cynizmu to dáva zmysel: s iba 4 poslancami sú Piráti najslabším článkom (nastupujúca vláda sa opiera o 108 z 200 poslancov, Pirátov nevyhnutne nepotrebuje), zvyšok koalície ich má plné zuby, Lipavský je málo známy a do rezortu zahraničia sa Zeman mieša najradšej. Preto si ho vybral na prvú skúšku sily.

Lipavský je IT analytik, ale vyštudoval medzinárodné vzťahy, v snemovni bol členom zahraničného výboru a patril medzi najpracovitejších Pirátov v snemovni (tento rok zvolený nebol). Trpezlivo zozbieral väčšinu pre zákon, ktorý vylúčil Rusko a Čínu z tendra na rozšírenie jadrovej elektrárne Dukovany. Podľa amerického vzoru navrhuje českú verziu Magnitského zákona (pomenovaného po utýranom ruskom právnikovi) čiže sankcie proti tým, ktorí porušujú ľudské práva v autoritárskych režimoch. Už len to by Zemana vytiahlo z postele. Okrem toho mladý politik vyhlásil, že zruší nomináciu úradníka zo Zemanovej kancelárie na post veľvyslanca na Ukrajine (čo schválila odchádzajúca Babišova vláda) a že nesúhlasí s prezidentovým snom o presťahovaní českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Viac už hádam ani Zemana vydráždiť nešlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite