Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Nič viac ako slobodu a samých seba nemáme

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Ťažko nájsť väčší sviatok, ako je 17. november. Ak by som uvažovala v rovine keby bolo keby, jednou z mojich najväčších ľútostí by bolo, že som pri tom nemohla byť. Narodila som sa o desať rokov neskôr, do krajiny, ktorá sa len neustálymi chybami a malými veľkými úspechmi učila, čo to tá demokracia je, prečo sme si to takto vymysleli a možno aj myšlienok, či to stálo za to.

.pohľad Karolíny Farskej: Nič viac ako slobodu a samých seba nemáme

václav Havel v jednej diskusii na Forum 2000 hovoril o tzv. fenoméne postväzenskej psychózy. Sám zažil niekoľko návratov z väzenia a pozoroval ju na sebe aj niektorých svojich priateľoch. Vo väzení človek zažíva nútený režim, všetky aspekty jeho dňa, a teda aj života sú predom naplánované niekým iným a hoci to človeku spočiatku nie je príjemné, po čase si zvykne, pretože to býva pohodlné. Keď sa z väzenia dostane von, je konfrontovaný sneustálou nutnosťou sa rozhodovať medzi nekonečnom alternatív. Kedy sa ráno zobudí, čo si oblečie, na čom bude pracovať, s kým sa chce stretávať, koho bude podporovať. Havel povedal, že jedným z charakteristických a najdrastickejších prvkov tohto stavu je túžba po návrate späť do väzenia. Sám poznal viacerých, ktorí sa roky v neslobode nemohli dočkať na deň,  keď ich prepustia a po pár dňoch sa tam vrátili opäť. Túžba po pokoji a možnosti, že za vás rozhoduje niekto iný, bola príliš vábivá. Vidina jednoduchšieho života za odovzdanie (časti) slobody. 

My sa už 32 rokov s týmto snažíme žiť. Sloboda so sebou prináša voľnosť a životu jednotlivca priznáva dôstojnosť. Iba ten, čo vie brať zodpovednosť a dopady za svoje rozhodnutia, je skutočne slobodný. 

To však neznamená pátranie po dokonalých ľuďoch. Medzi sebou ani medzi politikmi. Masarykovo „demokracia má svoje chyby, pretože občania majú svoje chyby” bude platiť vždy, a tak je to úplne v poriadku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite