Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Gondu: Neotvárajte dvere socializmu

.peter Gonda .stĺpčeky .názor

Siedmeho novembra si pripomíname začiatok socialistického experimentu v Rusku a iných spoločnostiach – a sedemnásteho jeho koniec u nás. Myšlienka socializmu sa však šíri ďalej a jej zmutované prvky a podoby opäť ohrozujú slobodu.

Komentár Petra Gondu: Neotvárajte dvere socializmu

mnohí stále podliehajú omylu, že socializmus je dobrá myšlienka, ktorá bola len chybne zrealizovaná. Lenže zlyhanie socializmu v každej krajine bolo a je dôsledkom realizovania jeho inštitucionálnych charakteristík: centrálneho plánovania, riadenia a regulovania hospodárstva a znemožnenia individuálneho vlastníctva a podnikania. A ich zabezpečenie a udržiavanie je možné len autoritatívnym riadením, regulovaním a iným donucovaním ľudí. Z DNA socializmu vyplýva jeho neekonomický, represívny, nemorálny, nespravodlivý, neslobodný a proticivilizačný spoločenský charakter. 

Socializmus zlyháva, lebo vo svojej podstate protirečí základom civilizovanej spoločnosti, ktorými sú osobná sloboda a zodpovednosť, trh a obchod, individuálne vlastníctvo a rešpekt k nemu, podnikanie, konkurencia, peniaze, rodina, dodržiavanie dohôd, poctivosť, individualita a univerzálna ľudská dôstojnosť a panstvo práva. Protirečí aj ekonomickým zákonitostiam. V centrálnej ekonomike bez súkromného vlastníctva kapitálu nevznikajú reálne ceny a nie je možná racionálna ekonomická kalkulácia, tvorba a efektívne využívanie znalostí a spoločenská spolupráca jednotlivcov. Centrum ani nemôže poznať relevantné informácie a namiesto ľudí rozhoduje svojvoľne. Znalosti sú totiž v spoločnosti rozptýlené, decentralizované, využiteľné iba jednotlivcami a môžu byť objavované a tvorené len v podmienkach slobody a konkurencie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite