Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Genetický švajčiarsky nožík

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .ostatné

Málo skratiek sa v súčasnom svete biologického inžinierstva používa tak často ako skratka CRISPR. Táto skratka v sebe skrýva názov Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat.

Deep biotech Mira Gašpárka: Genetický švajčiarsky nožík

ide o krátky úsek genetickej informácie (DNA) pozostávajúci z krátkych oblastí s opakujúcim sa genetickým kódom. Jeho primárnou úlohou je ochrana baktérií pred vírusmi – a tak to bolo až do roku 2012, keď si bystrí inžinieri povedali, že by mohli sekvencie CRISPR a nimi navádzaný enzým Cas9, využiť ako užitočný systém na genetickú úpravu DNA  –  akési biologické nožnice. 

Odvtedy sa výskum a aplikácie CRISPR-u začali rapídne rozširovať až sa CRISPR stal jedným z najsľubnejších nástrojov medicíny budúcnosti. Mnohí lekári a vedci sa nádejali, že CRISPR dokáže cielene opravovať chyby v našej genetickej informácii, ktoré stoja za prepuknutím mnohých ochorení. Od rakoviny cez degeneratívne ochorenia až po závažné genetické poruchy.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite