Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Privolávači lockdownu

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Napĺňa sa zlý scenár, ktorý sa zdal ešte v lete nepravdepodobný: Denný prírastok 6 700 „covid pozitívnych“ zo štvrtka je rekord nielen tohtoročný, ale od začiatku celej pandémie na jar 2020.

.videné z Košíc: Privolávači lockdownu

skutočnosti, že „pozitívny“ je takmer každý tretí testovaný človek, zodpovedá rýchly nárast hospitalizácií. A práve ten vedie aj triezvejších analytikov k prognóze, že Slovensko si zopakuje vianočné uzavretie spoločnosti, a čiastočne aj ekonomiky. So všetkými  negatívnymi dôsledkami, ako sú finančné straty, bankroty, nezamestnanosť, depresie, úzkosti či blokácia riadneho chodu nemocníc so zvýšenou úmrtnosťou na „necovidové“ diagnózy.

To všetko tu už raz bolo, pamätá si to celá krajina aj jej politická generalita. I preto sa denným prírastkom viac než sto hospitalizovaných až nechce veriť. V západnejšej Európe, kde delta plienila s časovým predstihom, sa pritom hororové čísla z druhej vlny nereprízovali. Naopak, za svojou druhou vlnou Slovensko zaostáva už iba v smrtnosti, čo však nemusí vydržať, a to aj navzdory čiastočnej zaočkovanosti a protilátkam po prekonaní covidu u časti populácie.

Vôbec neprekvapuje skutočnosť, že nemocnice zapĺňajú covidoví pacienti najmä na severe a východe. To presne koreluje s podpriemernou zaočkovanosťou, z čoho priamo vyplýva aj čierna farba na automate. Do čiernej sa pritom „oblečie“ už tento týždeň 36 okresov, čiže zhruba polovica štátu. Hrozí ďalšie zahlcovanie nemocníc, ktoré navyše komplikuje ešte výraznejší nedostatok ošetrujúcich personálov než na jar. Exodus doktorov a sestričiek z niektorých ústavov po druhej vlne pritom sťažoval prijímanie a liečbu pacientov aj bez covidu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite