Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako sa rodí nová vláda

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Vo vznikajúcej vláde majú vraj svoje miesto isté dvaja ľudia: budúci premiér Petr Fiala z ODS a možný minister zdravotníctva, brniansky rádiológ a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Ale nový kabinet sa už rysuje.

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako sa rodí nová vláda

podľa doterajších informácií sa zdá, že ministrami sa stanú tí, ktorí sa na svoje rezorty pripravovali dlhé roky. Ministerstvo obrany pravdepodobne prevezme poslankyňa ODS Jana Černochová, ktorá desať rokov pracovala v bezpečnostnom výbore, cestovala do Afganistanu, vždy mala zasvätené interpelácie – a, mimochodom, rada a dobre strieľa (jej obľúbené pištole sú Glock a CZ75). Na ministerstvo poľnohospodárstva by sa mal zrejme vrátiť predseda lidovcov Marián Jurečka, ktorý sám hospodári na rodinnej farme na Přerovsku. Druhý najsilnejší post vo vláde – financie – pravdepodobne obsadí Fialova lojálna dvojka Zbyněk Stanjura, doterajší šéf poslancov ODS. Vzdelaním je elektroinžinier, no na funkciu sa poctivo pripravoval v rozpočtovom výbore a o jeho kompetencii dnes nikto nepochybuje (koniec koncov, Miroslav Kalousek, zrejme najlepší český minister financií za posledných dvadsať rokov, je vzdelaním chemik). Šéf starostovského hnutia STAN  Vít Rakušan si už dlho pred voľbami pýtal ministerstvo vnútra. A pravdepodobne ho aj dostane – voľby z neho urobili hviezdu, jeho klub sa rozrástol zo 6 na 33 poslancov. Ďalej sú však obrysy vlády v hmle.

Server Aktuálně.cz priniesol tip, že by sa do vlády mohol vrátiť veterán ODS Alexandr Vondra. V roku 2009 mal na starosti české predsedníctvo EÚ, a keďže od 1. júla 2022 bude krajina opäť na rade, Vondra by pri tom nemal chýbať. Lenže, aj keď to jeho fanúšikovia neradi počúvajú, nedopadlo to vtedy dobre. Vondra musel načas z politiky odísť ´v súvislosti s predraženou zákazkou na technické zabezpečenie samitov EÚ. Prípad, známy ako kauza ProMoPro, sa skončil vysokými trestmi väzenia. Hoci je fakt, že Vondrovi vládni úradníci boli všetci oslobodení (.týždeň č. 46/2014 a č. 38/2021).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite