Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Najväčší liek proti pokroku sú klamstvá a strach

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Do Prahy som primárne odišla na univerzitu, a teraz tu študujem bezpečnostné štúdiá so špecializáciou na technológie a spoločnosť. Medzinárodné prostredie, profesori z King's College, Hebrew University, Princetonu, alebo predmet zastrešený Európskou vesmírnou agentúrou. Som len na začiatku dvojročnej cesty, ale všetkým akademikom, s ktorými som zatiaľ prišla do kontaktu, ide najmä o hlavné – naučiť nás dané problematiky, metódy alebo koncepcie milovať a ja si viem len ťažko predstaviť lepšiu motiváciu, prečo učiť.

.pohľad Karolíny Farskej: Najväčší liek proti pokroku sú klamstvá a strach

bezpečnostné, geopolitické aj technické atribúty tohto programu mi boli vždy blízke, koniec koncov, išlo o moju prvú voľbu na magisterské štúdium. Pre mňa zatiaľ najnáročnejšie uchopiteľný (ale nesmierne zaujímavý) predmet sa volá Human-Artificial Intelligence Nexus. Ide o kombináciu filozofie ľudskej a umelej (super)inteligencie, jej následné zasadenie do technologického vývoja a naopak. Sú to pre mňa odborne nové témy a na to, aby sa v tom človek vedel mentálne pohybovať, potrebuje mať veľa načítaného a veľa dobehnutého. Zastavovala som sa preto aj pri úplne prvých textoch, keď sme rozoberali najstaršie úvahy o umelej inteligencii a jej neskoršie rané podoby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite