Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Kto po Zemanovi?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ešte nikdy nemala lekárska správa taký vplyv na chod štátu. V pondelok 18. októbra šéf českého Senátu prečítal záver vojenskej nemocnice, že prezident Zeman nie je spôsobilý vykonávať funkciu. Čo ďalej?

Český týždeň Tomáša Němečka: Kto po Zemanovi?

nemocnica uviedla, že dlhodobá prognóza prezidentovho zdravotného stavu je „veľmi neistá“ a že návrat do práce v najbližších týždňoch je „nepravdepodobný“. A nielen to: už v stredu 13. októbra toto všetko vedel vedúci hradnej kancelárie Vratislav Mynář. Napriek tomu o deň neskôr Mynář priviedol k Zemanovi, ktorý ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti, končiaceho predsedu dolnej komory Radka Vondráčka z hnutia ANO, aby prezident v jeho prítomnosti podpísal zvolanie povolebnej snemovne na najneskorší možný termín (8. novembra). Mynář nechal všetko nahrávať na video. Minulý štvrtok prehral záznam na tlačovej konferencii  – a vyvolal tým zdesenie.

Nad zábermi prezidenta, ktorý sa snaží pozbierať silu na úsmev a pomaly podpisuje dokument ležiac na boku (obklopený svojimi úradníkmi, ktorí bez ohľadu na chorého nemajú na JIS-ke respirátory ani ochranné obleky), sa aj mnohým Zemanovým odporcom zovrelo srdce. O to viac, že tento smutný „štátnický čin“ bol úplne zbytočný: aj keby prezident snemovňu nezvolal, podľa ústavy sa sama zíde najneskôr 30 dní po voľbách. Ak teda chcel kancelár Mynář ukázať, že je všetko v poriadku, dosiahol pravý opak. Český parlament sa prvýkrát vo svojej histórii chystá uplatniť článok 66 ústavy, podľa ktorého v prípade, že prezident „zo závažných dôvodov“ nemôže vykonávať funkciu, preberajú jeho právomoci premiér a predsedovia oboch komôr parlamentu. A dokonca už aj Andrej Babiš vyzval Mynářa, aby odstúpil. Kancelár totiž tajil vážnosť prezidentovej choroby aj pred doterajším premiérom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite