Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Dynamika vyšehradskej jesene

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Zatiaľ čo na Slovensku prebieha zápas o charakter štátu, širšia dynamika tejto politickej jesene môže prepísať charakter celej V4. A to k lepšiemu, čo by bolo po dekáde Orbána naozaj načase.

.videné z Košíc: Dynamika vyšehradskej jesene

vládou dvoch českých opozičných koalícií, ktoré získali 108 mandátov (jej menovanie je preto len otázkou času) sa končia obavy, že čoraz prudšie roztržky Babiša s Európskou komisiou zničia medzinárodnú pozíciu Česka. Na konflikt záujmov, o ktorom v priebehu kampane dorazila potvrdzujúca správa z Bruselu, totiž český premiér reagoval čoraz ostrejšími výpadmi proti EÚ ako takej. Iste, expresívny slovník o „šialenom Green Deale“ či „vítačoch migrantov“ sa dá pripísať aj naháňačke za voličmi Okamurovej SPD, keďže stratégia kampane ANO pochopila, že vyčerpala rezervy zo stredového elektorátu nerozhodnutých voličov. To, akým smerom by Česko navigovala druhá vláda Babiša, ak Brusel pozastaví preplácanie peňazí pre jeho konflikt záujmov, presvedčivo dokumentoval prominentný hosť kampane ANO v Ústí nad Labem – Viktor Orbán.

Je pritom pravda, že európska politika je jeden z tých tematických okruhov, kde sa piatim stranám novej českej koalície bude kompromis tvoriť zložitejšie než inde. No zdá sa isté, že tu nájdu formulácie, aby spoločná pozícia nekompromitovala ani jeden zo straníckych programov. Niežeby trebárs na Green Deal neboli v ODS veľmi kritické názory. Sú, ale európsky ústretovejší ľudovci, „topkári“ i Piráti vybalansujú tieto vzťahy tak, že sen Orbána – pretvorenie celej V4 na hniezdo protibruselskej opozície – je výsledkom českých volieb zmarený. To je vôbec najlepšia správa z Prahy, keďže prípadné repete radikalizujúceho sa Babiša by tlačilo aj Slovensko k Orbánovým predstavám. A silneli by tlaky Kollára, Smerohlasu i ďalších, aby sa Heger s Korčokom v mene jednoty V4 viac prispôsobili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite