Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Koniec komunistov – a koho ešte?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Viem, že ste už niekoľkokrát čítali, že české voľby 9. októbra vymietli komunistov z parlamentu. Ale ono sa to tak dobre počúva... Znamenajú voľby aj koniec ČSSD? Andreja Babiša? A Pirátskej strany?

Český týždeň Tomáša Němečka: Koniec komunistov – a koho ešte?

s KSČM to trvalo tridsať rokov, ale nakoniec získala 3,6 percenta čiže 193 000 hlasov. Je to vyhasnutá strana. Predzvesťou boli už minuloročné krajské voľby, v ktorých sa komunisti dostali len do štyroch zastupiteľstiev (z 13). Ich voličov si získal Andrej Babiš. Kto raz z parlamentu vypadne, zmizne z očí. KSČM sa už, myslím, nevráti.

Príbeh sociálnych demokratov môže byť iný: po roku 1989 v štyroch volebných obdobiach vládli, majú desiatky starostov, jedného krajského hejtmana. Predovšetkým je to však živé spoločenstvo s rôznymi frakciami a na rozdiel od komunistov môže mať svoju tému: ČSSD sa môže vymedziť voči stredopravej vláde a voči Babišovi ako jediní dôveryhodní zástancovia zamestnancov vo veľkých prevádzkach. Ak niekto z tohtoročných porazených môže v ďalších voľbách uspieť, sú to sociálni demokrati.

Niektorí komentátori už veštia koniec Andreja Babiša, ale na to je ešte priskoro. Aj v týchto voľbách ho volilo takmer 1,5 milióna Čechov, so 72 poslancami bude mať najsilnejší poslanecký klub. Odstupujúci premiér ani po týždni nechcel povedať, či by prijal poverenie od prezidenta na pokus o zostavenie menšinovej vlády. Päť strán, ktoré už skladajú veľkú koalíciu pod vedením Petra Fialu z ODS, mu odkázalo, že ak bude zdržovať odovzdanie moci, jeho hnutie ANO nedostane žiadne funkcie v parlamente a Babišova vláda zostane nielen bez dôvery, ale aj bez rozpočtu. Do takéhoto zúfalého podniku sa šéf ANO nebude chcieť púšťať. Babiš však zostupuje z veľkej výšky a má zlatý padák (s majetkom tri miliardy eur je stále štvrtým najbohatším českým občanom a vďaka svojim médiám si udržiava vplyv). Bude sa chcieť vrátiť – pokiaľ mu jeho plány neprekazia trestné súdy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite