Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Až sa Matylda spýta na Pandoru

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Všimli ste si Matyldu? Komentátori sa zhodli, že to bol najbizarnejší moment kampane: Česká televízia nechala v debate lídrov jednu otázku vygenerovať umelou inteligenciou. Vraj to bol prepadák.

Český týždeň Tomáša Němečka: Až sa Matylda spýta na Pandoru

moderátorka verejnoprávnej televízie Svetlana Witowská minulú stredu večer na desať minút prenechala svoje miesto stroju - virtuálnej kolegyni Matylde, ktorú vyvinula počítačová spoločnosť Alpha Industries spolu s Karlovou univerzitou. Umelá mladá žena z obrazovky sa každého z ôsmich politikov opýtala na budúcnosť, internet a stroje. Otázka mala byť atypická a vychádzať z politických programov a životopisov. Večer 6. októbra 2021 tak mohli diváci sledovať, ako komunista odpovedá umelej inteligencii, či by dovolil deťom používať TikTok v škole.

Jasné, že nedovolil! Predseda KSČM Vojtěch Filip robotovi odpovedal, že „to do školy nepatrí, budú sa hrať, až keď budú mať voľno“. Premiér Andrej Babiš dostal banálnu otázku, ako bude vyzerať svet budúcnosti a spustil naučené frázy, akou budeme bezpečnou krajinou. Ale potom už to bolo lepšie. Pán Fiala, mala by vláda regulovať umelú inteligenciu? Predseda ODS v sebe nezaprel profesora politológie. Žiadal presne definovať pojmy a od srdca si uľavil: „Dúfam, že Matylda nikdy nebude voliť. Ako čitateľ Karla Čapka viem, ako to s tými robotmi môže byť." Keby ste sa, pán Hamáček, v budúcnosti narodili ako robot, čo by ste na sebe zmenili? Minister vnútra a šéf sociálnych demokratov zaskočený nevedel odpovedať, vraj mu napadá iba depresívny robot Marvin zo Stopárovho sprievodcu po galaxii a radšej „už dožijem taký, aký som“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite