Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Slečna Fénix a pán Hrdlička

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Spomedzi Shakespearových básní má zvláštne miesto jeho Fénix a hrdlička. Je to báseň o dvoch zamilovaných operencoch. Nielenže tu ide o vzťah odlišných vtáčích druhov, ale aj o vzťah vtáctva skutočného a fiktívneho, smrteľného a nesmrteľného. Skrátka, je to najväčšia báseň o prepletaní dvoch svetov.

.otázniky Antona Vydru: Slečna Fénix a pán Hrdlička

keď čitateľ počuje prvýkrát názov básne Fénix a hrdlička, rýchlo nadobudne pocit, že fénix je tu on a hrdlička ona. Lenže u Shakespeara je to presne naopak. A mnohí si dokonca splietli ešte aj to anglické turtle s korytnačkou. Pán Hrdlička – nazvime ho takto – je holúbok ako na pohľadanie. Symbol vernosti už v skorých ranných hodinách hrkúta, čo mu sily stačia. Samičky jeho druhu ho zjavne neoslovili, keďže sa zahľadel do celkom inej dámy, ktorá sa tu ocitla akoby z iného sveta.

Tá éterická bytosť je slečna Fénix, ktorá sa vie rozpáliť až tak veľmi, že pritom sama zhorí (vášňou?) do tla. V klasických mytológiách by sa mala vzápätí ako zázrakom znovuzrodiť a povstať z vlastného popola. No Shakespearova pôvabná Fénix je celkom iná: zomiera. Jedného dňa zazrie mladého pána Hrdličku, ktorý na ňu bez pohnutia gáni, akoby v živote nič podobné nevidel. A to je veru aj celkom pravdepodobné. Vzájomný vzťah je na svete, dve lietavé stvorenia sa budú chvíľu cítiť vzletne. Dlhá láska však z toho nebude. Denis de Rougemont by povedal, že to tak musí byť preto, lebo vášnivá láska nemá nikdy dlhé trvanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite