Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Koalícia nad priepasťou?

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

S vyhlásením, že koalícia ešte nebola tak blízko rozpadu, si treba dať veľký pozor. Len si spomeňme: keď Matovič za vlastnú rezignáciu na post premiéra ultimatívne požadoval pád Sulíka, tiež sa javilo, že niet cesty späť.

.videné z Košíc: Koalícia nad priepasťou?

sulík je ministrom dodnes a premiér sa volá Heger. Takže aj po novom, keď ultimátum ohlasuje Kollár, sa žiada zdržanlivosť. Matovič, Heger i Sulík síce pripustili vládnutie aj bez Rodiny, zrejmé však je, že v zápase o paragraf 363 sa budú snažiť o taký kompromis, ktorý by uspokojil aj Kollára. Vysoko otázne je len to, či existuje taký prienik pohľadov, ktorý by nekrátil kompetencie generálneho prokurátora – čo je podmienka Kollára – a zároveň by zvýšil akčný rádius špeciálnej prokuratúry tak, aby získala ak nie právo veta, tak aspoň nejaký vplyv na zastavovanie trestných stíhaní, ktoré sama dozoruje.

Pred „pracovnou skupinou pre právny štát, ktorú Heger vyzval, aby navrhla reformu justície, tak stojí sizyfovská práca: Vymyslieť v „kauze 363“ také odborné riešenie, ktoré štvorspolok politicky nerozmláti. Iste, uveriť Kollárovi, že zdvihne kotvy, ak sa nenaplnia jeho predstavy, sa len tak nechce. On však konflikt ešte eskaluje, keď svoj vydieračský potenciál rozšíril o rýchle schválenie exekučnej amnestie a bytovej výstavby. Medzi uvažovanými scenármi sa takto nedá opomenúť ani ten, že Kollár je rozhodnutý vystúpiť a podmienkami, za ktorých je údajne ochotný zotrvať v koalícii, sa v skutočnosti len snaží zbaviť zodpovednosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite