Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo je s prezidentom?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Miloš Zeman dokázal na pol týždňa zaplniť médiá – a nemusel urobiť vôbec nič. Stačilo, že sa nechal bez vysvetlenia hospitalizovať. A bolo hrozné vidieť, ako nás život s ním zmenil: koľko ľudí si želalo smrť hlavy štátu.

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo je s prezidentom?

v utorok českého prezidenta náhle previezli do vojenskej nemocnice v Prahe. Jeho hovorca, ktorý inokedy komentuje kadečo, na otázky neodpovedal. Namiesto toho na svojom oficiálnom účte na Twitteri zverejnil citát zo Starého zákona: „Pokojne som si ľahol a zaspal. Zobudil som sa, pretože mi Pán pomáha.“ (Žalm 3, 5-7). Keď už aj sám premiér pocítil potrebu záležitosť vysvetliť a zaželal hlave štátu skoré uzdravenie, hovorca sa s jeho slovami stotožnil s poznámkou „ak dá Boh“. 

Na vysvetlenie: súčasný hovorca českého prezidenta je bývalý redaktor denníka komunistickej strany Haló noviny (a to nie pred Novembrom, ale v rokoch 2002 až 2004). Pred rokmi prešiel konverziou a odvtedy sa z neho stala neznesiteľná karikatúra kresťana, pokrytého päťcentimetrovou súvislou vrstvou zbožnej slovnej omáčky, pod ktorou zostal rovnako zákerný ako predtým. Keď sa bývalý hovorca Václava Havla Ladislav Špaček čudoval, prečo prezidentská kancelária normálne neinformuje o zdravotnom stave hlavy štátu ako za jeho čias, prezidentský hovorca ho drzo nazval „akýmsi tárajúcim vtákom“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite