Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši nevinní podozriví

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ak nie ste milovníkmi českého práva, možno ste si tú správu ani nevšimli: David Mlíčko z kauzy ProMoPro dostal šancu na vyššie odškodné. Prečo by to malo čitateľov na Slovensku zaujímať? Vysvetlím.

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši nevinní podozriví

spoločnosť ProMoPro poskytovala v roku 2009 služby pre české predsedníctvo EÚ – najmä ozvučovacie systémy – spolu za 525 miliónov českých korún čiže 19 miliónov eur – a David Mlíčko, vtedajší právnik na Úrade vlády, bol jedným z tých, ktorí boli za zákazku zodpovední. O tri roky neskôr začala polícia trestné stíhanie. Ukázalo sa, že spoločnosť fakturovala aj služby, ktoré neboli nikdy vykonané, a to za astronomicky nadhodnotené ceny. Pre škandál odstúpil minister zodpovedný za predsedníctvo Alexandr Vondra (.týždeň č. 46/2014). Za veľkými peniazmi sa zvyčajne hľadá veľký zločin. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií zamýšľala spoločnosť ProMoPro poslať časť svojej provízie politikom, lenže zasiahla polícia – tak aspoň to tvrdil jeden z podnikateľov, ktorý pred stíhaním v tejto kauze utiekol do Peru a odtiaľ ho vydali do českého väzenia (dnes by sme ho možno nazvali „kajúcnikom“). Podľa inej verzie však spoločnosť ProMoPro jednoducho český štát podviedla. Samity sa konali a rušili na poslednú chvíľu, takže vládni úradníci pod časovým tlakom podpisovali faktúry bez toho, aby tušili (tak ako to netuším ani ja), či ozvučenie zámku Hluboká stálo 50 miliónov, 5 miliónov alebo pol milióna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite