Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: ODS plus ANO mínus Babiš?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Mesiac pred českými voľbami podpredseda ODS a veterán ponovembrovej politiky Alexandr Vondra naznačil, že jeho strana by mohla ísť do vlády s ANO. Podmienkou je, že v nej nebude premiér Andrej Babiš.

Český týždeň Tomáša Němečka: ODS plus ANO mínus Babiš?

vondra sa tak vyjadril v odpovedi na desiatu otázku rozhovoru pre server Novinky.cz z 23. augusta, v ktorom vylúčil, že by súčasný premiér zostal vo funkcii. Český štát už príliš dopláca na Babišov monumentálny konflikt záujmov (premiérov holding je najväčším „čerpačom“ európskych dotácií), ktorý vedie k neustálym zbytočným sporom s Európskou komisiou. Preto podľa Vondru ODS „určite nemôže vstúpiť do vlády s Babišom“. A s jeho hnutím ANO? „To záleží na tom, či ho Andrej Babiš povedie alebo nie. Skrátka, nie s Babišom.“ Politická správa týždňa bola na svete.

To vyjadrenie nebola žiadna náhoda: ak niekto vie pracovať s médiami (Novinky.cz majú vysokú čítanosť a zároveň príliš „nedotierajú“ doplňujúcimi otázkami) a presne vážiť slová, je to Vondra. Dvojnásobný minister, dlhoročný diplomat a bývalý Havlov poradca je dostatočne ťažkou váhou, aby výrok nezapadol, a zároveň stojí dostatočne bokom (Vondra je v súčasnosti europoslancom, do českej snemovne nekandiduje), aby ODS mohla v prípade potreby označiť jeho slová za „osobný názor“. Klasický testovací balónik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite