Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pohľad Veroniky Brunckovej: Ako skutočne pomôcť Afganistanu

.veronika Bruncková .stĺpčeky .pohľad veroniky brunckovej

Na nedeľnej rodinnej opekačke sme zablúdili k nekonečným debatám o Afganistane, kde situácia stále mrazí a zároveň hrozivo fascinuje. „Tebe záleží na konkrétnych ľudských osudoch, mne viac na odkaze histórie,“ dostala som odbočku z našej zamotanej debaty. A táto veta mi odvtedy lozí niekde v podvedomí.

.pohľad Veroniky Brunckovej: Ako skutočne pomôcť Afganistanu SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File

desiatky utekajúcich za lietadlom, deti presúvané cez plot a výbuchy na kábulskom letisku. Obrázky žien miznúcich v tme a čiernych burkách postupne zahaľujúcich celé telo. A s koncom týždňa prichádza informácia o odporúčaniach pre ženy nevychádzať z domu, lebo vojaci Talibanu nie sú cvičení na to, aby im neublížili. A nakoniec zákaz hudby v celej krajine. Neviem si predstaviť, koho by táto nesloboda a bezmocnosť nechala chladným. 

Veľa ľudí sa preto snažilo pomôcť, zachrániť čo najviac slobodných životov a potom riešiť ďalšie kroky. Samozrejme, že je dôležité dať pozor na nový trh s ľuďmi a ešte dôležitejšie na integračné procesy, ktoré nenútia ostať v Európe, ale nechávajú voľnú cestu na  návrat. Nemôžeme zobrať do Európy celú inteligenciu národa, ten by potom zostal sám v rukách Talibanu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite